Hoe kies je de basisschool die past bij je kind?

basisschool kiezen

Mandy Wijn-den Uijl

 

Logan is nu 3,5 en over een paar maanden mag hij naar de basisschool. Een grote stap.

Mijn kleine ventje gaat een nieuwe fase van zijn leven in. Hij gaat spelenderwijs leren en krijgt te maken met sociale interacties. Vriendjes maken, samen spelen en vast ook eens ruzie maken.

Maar hoe kies je nu de basisschool die de komende 8 jaar het leven van je kind voor een groot deel gaat bepalen? Het kinderdagverblijf waar Logan 2 dagen per week naar toe gaat zit in hetzelfde gebouw waar ook een basisschool en BSO zitten. Ideaal zou je denken. Maar toch hebben wij een andere basisschool op het oog.

De beste basisschool

Ik loop er met regelmaat voorbij. Een kleine school met een kleurrijke buitenkant. In een rustige wijk en op (veilige) loopafstand van ons huis. Dat is 1 van de dingen die ik belangrijk vind, dat Logan straks ook veilig alleen naar school kan gaan.

 

Op maat

Maar het belangrijkst is natuurlijk de manier van lesgeven. We zijn op afspraak eens gaan kijken bij de basisschool die we op het oog hebben. Wat ons daar aansprak is dat de lesstof op maat wordt aangeboden. Er wordt gekeken naar het niveau van het kind. Is het bijvoorbeeld sterk in rekenen dan kan er uitdagender lesstof worden aangeboden. Maar is taal nog niet zo goed ontwikkeld dan kan de lesstof en uitleg daar ook op aangepast worden.

 

Persoonlijke ontwikkeling

Ook wordt er gewerkt aan persoonlijke ontwikkeling. Schuilt er een leider in je kind of is het verlegen? Welke eigenschappen kunnen nog wat sturing gebruiken en welke kunnen er worden ingezet om een voorbeeld te zijn voor anderen?

Bij dit soort keuzes ga ik altijd op mijn gevoel af. Is er een prettige sfeer op school, voel ik me er zelf thuis? Stralen de kindjes en leraren een positieve vibe uit? Ook vind ik het fijn dat er genoeg ruimte is. Dat de gangen ruim zijn en erĀ  buiten genoeg ruimte is om te spelen in de pauzes. Op de website van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap vind je een kwaliteitsregister waar je alle basisscholen kan vinden en vergelijken.

Wat vind/vond jij belangrijk bij het kiezen van de basisschool voor je kindje?

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

Geef een reactie