Kanker…….wat zijn de opties qua behandeling?

opereren zonder snijden kanker

 

Wanneer iemand in je omgeving het nare bericht krijgt dat hij of zij kanker heeft staat de wereld even stil.

Het nieuws moet verwerkt worden. En tal van vragen en emoties komen naar boven. Want, wat nu? Wat zijn de mogelijkheden en zijn die er nog wel? 

 De cijfers liegen er niet om

In Nederland krijgen jaarlijks 110.000 mensen het nieuws dat zij kanker hebben. Volgens het KWF krijgt zelfs 1 op de 3 mensen ooit kanker. In mijn omgeving heb ik meegemaakt dat vrienden 1 of zelfs beide ouders hebben verloren aan deze ziekte. En nu vecht ook iemand in mijn directe omgeving tegen (prostaat)kanker.

 

De behandelopties van kanker

Bestraling

Een bekende behandelmethode van kanker is bestraling. Hierbij wordt straling gebruikt om de kankercellen te vernietigen. De behandeling is plaatselijk. Alleen het deel van het lichaam waar de tumor zit wordt bestraald.

Bestraling wordt gebruikt om iemand te genezen. Maar ook om pijnklachten te verminderen wanneer een palliatief traject aan de orde is.

 

Chemotherapie

De meest bekende vorm van de behandeling van kanker. Middels een infuus worden medicijnen (cytostatica) via het bloed door het lichaam verspreid. De snel delende kankercellen worden hierdoor gedood of geremd in hun groei. Doordat op bijna alle plaatsen kankercellen bereikt kunnen worden, kunnen uitzaaiingen worden beperkt of geremd.

Bij prostaatkanker is chemotherapie een palliatieve behandeling. Dat wil zeggen dat de behandeling de kanker niet geneest maar tracht de klachten te verminderen.

 

Opereren

Bij een operatie bij prostaatkanker, verwijdert de uroloog de gehele prostaat. Soms worden ook de lymfeklieren die in de buurt van de prostaat liggen weggehaald. Deze behandeling is in opzet genezend. De operatie wordt alleen gedaan als er geen uitzaaiingen zijn aangetoond.

 

Nieuwe ontwikkelingen

De onderzoeken naar een betere behandeling van kanker brengen nieuwe technieken met zich mee. Het is tegenwoordig zelfs mogelijk om te opereren zonder snijden.

Met behulp van radiologische technieken zoals röntgen, echo, CT-scan of MRI vinden beeldgestuurde behandelingen plaats. De huid hoeft hierdoor niet worden opengesneden. Via kleine prikgaatjes door de huid kan een tumor behandeld worden.

 

Ablatie

Bij deze techniek wordt de tumor door de huid aangeprikt. Daarna kan de tumor worden bevroren of worden weggekookt.

 

Embolisatie

Ook kan een tumor middels een slangetje via een slagader worden bereikt. Op deze manier kunnen chemotherapie of radioactieve bolletjes naar de tumor worden gebracht.

Het grote voordeel van deze manier van behandelen is dat er wordt geopereerd zonder dat er moet worden gesneden. Hierdoor duurt opname vaak niet langer dan een dag.

 

Ik ben blij dat de behandelmethodes voor kanker steeds beter en meer op maat worden. Helaas werd bij mijn stiefvader de prostaatkanker in een gevorderd stadium ontdekt. Hij heeft hormoontherapie gehad, uitwendige bestraling en hij ondergaat momenteel chemotherapie. Hij zal nooit meer beter worden. Maar door de behandelingen worden zijn klachten verlicht en dat is voor nu het belangrijkste.

 

De achtergrondinformatie in dit artikel heb ik overgenomen van de website van het KWF en van kanker.nl. Ik ben geen dokter en heb dit artikel geschreven vanuit mijn eigen belevingswereld en ervaringen.

 

 

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

3 comments

Geef een reactie