De balans opmaken

balans opmaken

Een nieuwe baan, weer studeren, zorgen voor mijn gezin en ook nog tijd voor mezelf nemen. Lukt dat wel of niet?

De afgelopen maanden stonden in het teken van werken en school. Mijn sociale contacten stonden op een laag pitje. Al mijn energie ging naar mijn nieuwe doel: Verzorgende IG worden. Ik ben nog steeds blij dat ik deze keuze heb gemaakt. Ik haal voldoening uit het werk. De contacten met de cliënten zijn warm en soms ook een uitdaging. Ik leer veel over mezelf omdat mijn collega’s, werkbegeleiders en cliënten mij een spiegel voorhouden. De feedback die ik krijg is over het algemeen positief maar soms ook erg confronterend.

Veiligheidsgedrag

Ik kwam er achter dat ik nog steeds veiligheidsgedrag vertoon. Dit is gedrag dat ik onbewust vertoon en een uiting is van angst.

Bij mij is het glimlachen. Het verbergt dat ik bang of verdrietig ben.

Toen ik deze feedback kreeg schrok ik best een beetje. Ik was me er niet van bewust.

Het is wel iets waar ik iets aan wil/moet doen. Ik probeer al meer open te zijn over hoe ik me echt voel. Ik durf nu langzaam maar zeker mijn donkere kant te laten zien. En het er te laten zijn. Want ook dit deel hoort bij mij en maakt me tot wie ik ben. Een deel dat nooit zal verdwijnen en hopelijk op de lange termijn meer in balans komt.

 

Coping

De depressieve episodes zullen nooit ophouden maar ik leer er steeds beter mee omgaan. Op mijn grenzen en energie letten helpen hier enorm bij. Ik heb geleerd nee te kunnen zeggen en te luisteren naar mijn lijf. Daar ben ik blij om, dat ik al een heel eind op de goede weg ben. En dat ik geleerd heb van die donkere periodes in mijn leven.

 

Balans opmaken

Op dit moment houd ik alle ballen nog in de lucht maar er kan eigenlijk niks meer bij. Daar ben ik me zeker bewust van. Ik ga 1 dag in de week naar school en werk 24 uur in onregelmatige diensten. Ik dacht dat het onregelmatig werken me de meeste moeite zou kosten. Maar nu vind ik vooral het om 7:00u moeten beginnen pittig. Daar komt wel bij dat ik na een vroege dienst ook weer vroeg thuis ben. Want zeker ook fijn is. Een paar uurtjes om de boel thuis op orde te maken en even een serie te kijken op Netflix.

 

Tijd voor mezelf

Er zijn zoveel dingen die ik graag meer zou willen doen. Zoals bloggen, boulderen, schilderen en met vriendinnen afspreken. In 2018 wil ik beter leren plannen om juist ook die dingen meer op te pakken. Ik weet nu wat ik qua energie aan kan op een dag. Na een werkdag moet ik uitrusten en de indrukken verwerken. En niet nog naar een verjaardag gaan, want dat kost teveel energie hoe leuk het ook is.

Ik ben blij dat ik hierin ben gegroeid. Beetje bij beetje en met kleine stapjes leer ik mezelf beter kennen. En leer ik beter voor mezelf te zorgen. Het gaat de goede kant op. Soms 2 stappen naar voren en weer 1 terug. Maar het belangrijkste is dat er een stijgende lijn in zit.

 

Doelen

Natuurlijk heb ik nagedacht over mijn doelen voor 2018. Maar ik vind het lastig om een heel jaar vooruit te kijken. Dus dat doe ik ook niet. Een maand vind ik lang genoeg. Aan deze dingen wil ik meer tijd en energie gaan besteden:

  • Bloggen, ik wil graag meer schrijven want dat doet me zo goed
  • Beter worden in boulderen want dat is gewoon echt super tof om te doen
  • Verder gaan met het minimaliseren van mijn spullen, loslaten van wat ik niet (meer) nodig heb

 

Nog maar een paar dagen tot het nieuwe jaar. Waar wil jij meer tijd en energie aan besteden?

 

Ohja, wil je mij helpen 2018 op een mooie en positieve manier te beginnen?

Klik dan hier.

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

Geef een reactie