10 Dingen die ik leerde in mijn eerste maand in de zorg

werken in de zorg

 

Ik ben nu anderhalve maand werkzaam in de zorg en ik heb al ontzettend veel geleerd. Van elke collega met wie ik meeloop leer ik weer iets nieuws. En ik kijk elke week uit naar mijn wekelijks schooldag. Deze 10 termen en ervaringen heb ik afgelopen weken geleerd en opgedaan.

 

  1. ZZP en uh ZZP?

Het komt nogal eens voor dat er een ZZP’er (Zelfstandige Zonder Personeel) wordt ingezet wanneer er bijvoorbeeld een zieke collega is. Maar ZZP betekent ook Zorg Zwaarte Pakket en dat geeft weer aan hoeveel zorg een client nodig heeft.

 

2. Poppetje

Dat is dus niet een meisjesachtige vrouw maar een ander woord voor een medewerker.

 

3. Def

Geen Def Jams. Def is een afkorting voor defecatie en dat is dus poep.

 

4. Inco

Wanneer je een client verschoond gebruik je het woord inco (en dus niet luier oid.) wat een afkorting is van incontinentie(broekje) of -materiaal.

 

5. Mensjes

“Ik heb toch van die leuke mensjes op de afdeling”. Dat zijn dus de cliënten.

 

6. BH

“Heb jij een bh?” “Uh ja, jij niet dan?” In het begin klonk me dit nog vreemd in de oren. Maar een BH is een code voor een dienst van 7.00u tot 15:30u.

 

7. Altijd een po onder de douchestoel zetten

Vergeet je eens maar nooit meer.

 

8. Oma

Er zijn nogal wat cliënten die opa of oma zijn. En er zitten bij ons echt een paar van die ‘snoepoma’s’ tussen. Die heel lief als blijk van waardering je een minimarsje (“Pak er maar 2 hoor meiske”.) meegeven na de zorg.

 

9. Geurtjes en peurtjes

“Tja die van mij ruiken ook niet naar bloemetje hoor meneer”. Ja echt je went eraan.

 

10. Zuster!

Ohja dat ben ik.  En wat vind ik het leuk dat ik nu zuster ben. Kiezen voor de zorg na jarenlang een kantoorbaan te hebben gehad is de beste keuze die ik het afgelopen jaar heb gemaakt!

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

2 comments

Geef een reactie