Wat kun je doen met etherische oliën? 10 Tips

forever tips etherische olien

Je reukorgaan is 1 van je krachtigste zintuigen. Wat je ruikt kan herinneringen oproepen en inwerken op je gemoedstoestand. Zo wordt lavendelolie vaak gebruikt ter ontspanning en citroenolie voor meer energie.

Ik gebruik zelf graag etherische oliën omdat ik het prettig vind als de ruimte waarin ik me bevind lekker ruikt. Je kunt de oliën puur gebruiken of verschillende geuren vermengen. Vaak krijg ik de vraag hoe je etherische oliën het beste kan gebruiken. Hieronder volgen 10 makkelijk toepasbare tips.

 

etherische olie lavendel

 

1. Inademen

Inhaleer de olie direct uit het flesje. Als je snel resultaat wilt hebben of bijvoorbeeld onderweg bent is het fijn om een miniflesje etherische olie mee te nemen.

2. Diffusie

Gebruik een Diffuser om de olie via verdamping in de lucht te verspreiden. Voor 2 tientjes heb je er al 1. Bijvoorbeeld deze aroma vernevelaar van Medisana. Je vult het reservoir met water waaraan je een paar druppels etherische olie naar keuze toevoegt.

3. Luchtbevochtiger

Vul een luchtbevochtiger (bijvoorbeeld aan de radiator) met water en een paar druppels olie. Het water wordt warm en zal samen met de olie verdampen.

4. Stomen

Doe een paar druppels (eucalyptus)olie in een kom met heet water. Dek je hoofd en de kom af met een handdoek en adem diep en langzaam in. Pas op dat de stoom niet te heet is.

5. Plaatselijk gebruik of als parfum

Dankzij de natuurlijke, aardse en exotische aroma’s zijn ze zeer geschikt om als parfum gedragen te worden. Etherische olie kan (verdund met een basisolie) direct op je kruin, op de slapen, achter de oren, over belangrijke organen en op de voeten worden aangebracht.

basisolie

 

6. Massage

Etherische oliën kunnen (vermengd met een basisolie) als massageolie voor een therapeutische massage worden gebruikt.

7. Toevoegen aan het badwater

4 tot 6 druppels olie zijn genoeg om de badkamer een heerlijke geur te geven en naar gelang van de gekozen olie een verfrissende, kalmerende of rustgevende invloed te verkrijgen op lichaam en geest.

8. Gezondheid

Omdat sommige etherische oliën een antibacteriele werking hebben kunnen gebruikt worden om te ontsmetten. Teatree olie wordt bijvoorbeeld gebruikt om schimmelnagels te behandelen.

essentiele olien citroen pepermunt lavendel

9. Stofzuiger

Druppel een paar druppels in het filter van je stofzuiger om tijdens het stofzuigen een heerlijke geur te verspreiden.

10. Schoonmaakmiddel

Voeg een paar druppels etherische olie toe aan (zelfgemaakt) schoonmaakmiddel.

 

Etherische olien kun je hier kopen.

 

Een gedeelte van de toepassingstips in dit artikel heb ik gevonden op de website van Aromatherapie info. Hier vind je uitgebreide info over de voordelen van etherische olien. 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

Geef een reactie