Kinderen en het afweersysteem

opa barry afweersysteem kinderen peuter

Door Opa Barry

Mijn mama beschermt mij met Dettol tegen bacteriën en infecties,” roept een overdreven enthousiast jongetje in de tv-reclame. Je ziet dan een blinkend schone keuken met een dolgelukkige mama en kind.

Los van het feit dat dat best een rolpatroon-bevestigend statement is. En los van het feit dat mannetjes van die leeftijd helemaal niet in de war zitten over hun persoonlijke hygiëne, vind ik het een rare reclame.

Met je laarzen in de blubber voor een goed afweersysteem

Ik zag liever een mannetje dat met zijn rubberlaarzen in de blubber staat en met besmeurde handen roept:
“Mijn mama beschermt mij tegen bacteriën en infecties door mij mijn afweersysteem te laten activeren!”

Want zo werkt het écht. Het is bovendien ook nog een duurzamere oplossing, want die Dettol moet je elke dag gebruiken, en dat afweersysteem gaat een mensenleven lang mee.

Ik hoor over kinderen die niet in de zandbak mogen, omdat je daar wormpjes van zou kunnen krijgen. Kan kloppen, maar dat is één, hooguit twee keer en dan niet meer: het natuurlijke afweersysteem van je kind herkent die infectie en doet er iets aan. En wat is er nu mooier en leerzamer dan die zandbak.

Als je je kind maar blijft beschermen tegen al dat “vuil”, dan belemmer je de ontwikkeling van het natuurlijke afweersysteem.

Natuurlijk zijn er grenzen, maar van het aanraken van beestjes is nog nooit iemand ziek geworden.

En dan ontdek je bijvoorbeeld ook niet dat ook een pissebed een afweersysteem heeft: die rolt zich op tot een balletje als je hem aanraakt.

Cool!

Brandnetels

“Pas op hoor: brandnetels!” hoor ik een bezorgde moeder roepen. En natuurlijk is het niet leuk om met een huilende peuter met een jeukende arm in het park te wandelen. Afspoelen met water helpt, maar het blijft meestal maar een uurtje vervelend: dan is het grotendeels weg.
Maar geloof het of niet: het afweersysteem gaat daar iets aan doen. Ik heb als kleine jongen heel wat contact gehad met die netels, best vervelend toen, maar kan nu gewoon een brandnetel in de tuin met de blote hand weghalen: (bijna) immuun!

Overigens kan je natuurlijk honderd keer waarschuwen, ooit komt je kind echt wel in aanraking met die planten. Jong geleerd is oud niet gedaan.

En dat geldt niet alleen voor brandnetels; laat je kind de wereld ontdekken. Natuurlijk hebben ze dan een keer een brandnetelplek op een arm, natuurlijk worden ze dan een keer geprikt door een of ander insect. En dat is vervelend, maar bedenk dat wij hier geen insecten hebben die levensbedreigend zijn.

Wespen en (erger nog) van die dazen (paardenvliegen) kunnen vervelend en pijnlijk steken, maar zijn alles behalve dodelijk! (tenzij ze op een ongelukkige plek steken natuurlijk: daarom buiten altijd even in je glas kijken voor je een slok neemt en niet rechtstreeks uit een blikje drinken, want dan zie je niet wat er in je drinken zit).

Hygienisch of steriel?

Vroeger was écht niet alles mooier en beter. Neem bijvoorbeeld de hygiene in en om het huis: dat is een enorm stuk beter en veiliger geworden. Overal schoon drinkwater, minimaal een douche enz enz.

Maar sla niet door in hygiene, laat je kind niet steriel opgroeien. Want bij dat groeien hoort ook het groeien en ontwikkelen van het natuurlijke afweersysteem, zeker in de eerste tien jaar.

Gun je kind een goed ontwikkeld afweersysteem: daar heeft het de rest van z’n leven plezier van.

Meer artikelen van opa Barry lezen?

Bespaartips

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

Geef een reactie