Kinderopvang of oppas? De voor- en nadelen

voordelen nadelen kinderopvang oppas

 

Sinds de komst van Logan hebben we qua opvang altijd een combinatie van beiden gedaan: 2 dagen kinderopvang en 1 dag naar oma. Maar wat zijn nu de voor- en nadelen van beiden? Ik zette er 5 voor je op een rijtje.

 

1.Tijd

Qua tijd kun je bij de meeste kinderopvangcentra je kindje tussen 7:30u en 9:30u brengen en tussen 16:30u en 17:30u weer ophalen. Stel dat je je kindje altijd om 9u brengt en om 17u weer ophaalt, je betaalt wel voor de volledige 12 uur.

Wanneer je een oppas aan huis hebt of de kleine naar de oppas brengt kun je afspreken wat jou het beste uitkomt met breng- en haaltijden.

 

2.Vakanties

BijĀ het kinderdagverblijf kan je kindje altijd terecht tijdens de schoolvakanties. Maar wat als je oppas op vakantie gaat? Dan zit je een paar werken zonder opvang. Gelukkig is onze kinderopvang flexibel en kunnen we afspraken maken over extra opvang waar nodig. Bij een ‘gewone’ oppas is dat vaak wat lastiger en zul je een alternatief achter de hand moeten hebben

 

3. Financieel

De rekening voor een maand kinderopvang is niet mis. Gelukkig krijg je een deel vergoed door middel van de kinderopvangtoeslag. Maar de vergoeding wordt steeds lager naarmate je meer verdient. Voor sommige ouders kan het dan financieel aantrekkelijker zijn om een oppas aan huis te nemen.

Een oppas-oma of opa hoef je vaak niet te betalen. Ze passen graag met alle liefde en plezier op. Maar vergeet vooral je waardering niet te laten blijken door af en toe wat leuks te gaan doen als bedankje of een klein bedankje te geven.

 

4. Sociaal

Op de kinderopvang komen kindjes in contact met anderen. Ze leren samen te spelen en oefenen met sociale vaardigheden. Ze leren op hun beurt te wachten en dat de aandacht van de leidster verdeelt wordt.

Vooral als je 1 kind hebt kan dat een groot voordeel zijn om te kiezen voor kinderopvang.

Wanneer je kindje bij een oppas is, is het voordeel dat hij of zij alle aandacht krijgt. Wanneer opa of oma of een tante of oom oppast versterkt dit de band met de kleine wat natuurlijk ook heel mooi is.

 

5. Educatief

De medewerkers op een kinderdagverblijf zijn pedagogisch opgeleid. Ze bieden activiteiten aan om de kindjes niet alleen te vermaken maar ook te stimuleren bij het leren. Op de kinderopvang wennen kindjes aan het ‘schoolse’ wat je niet hebt bij een oppas.

Daarentegen kunnen bij een oppas de activiteiten worden afgestemd op de individuele interesses van het kind.

 

Al met al zijn wij nog steeds tevreden met de combinatie van 2 dagen kinderopvang en 1 dag naar oma.

 

Hoe heb jij de opvang van jouw kind(eren) geregeld?

 

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

Geef een reactie