Mama interview: minimalistisch moederschap in Zweden

minimalistisch moederschap Zweden

 

Elsje Blauwhof is getrouwd met metaalsmid Jesse en mama van Jonah (18 maanden). Elsje en Jesse zijn in verwachting van hun tweede kindje. 

Vertel eens wat over jezelf

Zie je jezelf als een ‘thuisblijfmoeder’?

Ik zie mijzelf inderdaad als een thuisblijf moeder. Zowel Jesse als ik werken vanuit huis en Jonah gaat elke doordeweekse dag van 9:00u ‘s-ochtends tot 12:00u ‘s-middags naar de opvang. Dit is ook om Zweeds te leren en met andere kindjes te spelen en geeft ons de tijd om thuis te werken. Als Jonah thuis komt eten we samen en daarna slaapt hij nog 2 uurtjes. Als hij wakker wordt stopt Jesse vaak met werken en spenderen we de rest van de dag samen.

Is dit een bewuste keuze geweest?

Wij hebben bewust gekozen om beide parttime te werken en zo veel mogelijk tijd met elkaar door te brengen. Financieel lukt ons dit ook omat wij zuinig leven. Veel tweedehands kopen en geen gekke of onnodige uitgaven doen en veel zelf maken.

Wat doe je graag in je vrije tijd?

In mijn vrije tijd waar ik echt alleen ben, ben ik graag creatief bezig. Knutselen, naaien, borduren etc. Ook hou ik van bakken en zelf dingen maken, zoals tandpasta en asmiddel.

Welke guilty pleasures heb je?

Lekker lang bad nemen en heerlijk snoepen van chocolade, cake of koekjes. En een goede film op zijn tijd is ook fijn.

Wat wil je nog meer over jezelf kwijt?

Ik vind het ook erg leuk om samen met vriendinnen tijd door te brengen. Dit vind ik alleen nog erg moeilijk hier in Zweden. Het is lastig om contact te maken met de mensen hier. Graag kom ik nog een paar keer per jaar naar Nederland en misschien zullen we over een lange tijd (10jr) ook wel weer die kant uit vertrekken.

 

Balans

Vind je dat je balans hebt in je leven, kun je het zorgen voor je kindje, het huishouden en tijd voor jezelf goed combineren?

Ik vind dat we een goed balans in ons leven hebben. Nu ik zwanger ben, ben ik wel erg moe. En de eerste 4 maanden was ik enorm ziek. Maar verder in het algemeen voel ik dat we veel rust in ons leven hebben en delen we de dagen in zoals we zelf prettig vinden.

Hoe doe jij dat?

We hebben vooral een goed balans in ons leven omdat Jesse en ik het echt met zijn tweeen doen. Ook hebben we bewuste keuzes gemaakt over de hoeveelheid werk wat we doen en zijn we duidelijk over wat onze prioriteiten zijn. Gaat het een dagje niet, dan vragen we elkaar om hulp. Communicatie en afstemming zijn erg belangrijk hiervoor.

Hoe zorg jij goed voor jezelf?

Door de tijd en ruimte te nemen om de dingen te doen die ik nodig heb om goed de dag door te komen. Op dit moment, nu ik zwanger ben, is dat vaak een middag dutje doen als Jonah ook slaapt. Verder vinden wij het belangrijk om gezond en goed te eten. Helaas heb ik een hekel aan sporten, dus fysiek bezig zijn zou ik er nog wat meer in moeten brengen. Ook geef ik aan als ik even een uurtje of middagje voor mezelf nodig hebt, dan neemt Jesse het even over. Zo zorg ik er voor dat ik me goed blijf voelen.

 

Huishouden

Hoe zijn bij jullie de taken in het huishouden verdeeld?

Jesse werkt wat meer in zijn bedrijf, daarom heeft hij minder taken. Toch hebben we een eerlijke verdeling. Hij doet sowieso de afwas, maakt elke dag brood en ‘s-ochtends en ‘s-middags loopt hij met Jonah en de hond. Ook doet hij vaak de luierwas (wij gebruiken katoenen luiers) en brengt en haalt hij Jonah van en naar de opvang. De rest in het
huishouden doe ik, behalve als ik er om vraag of Jesse iets kan doen. Bijvoorbeeld een keer stofzuigen of Jonahs speelgoed opruimen. De verzorging van Jonah doen we samen.

 Jullie leven op een vrij minimalistische wijze. Wil je daar nog wat meer over vertellen, over wat daar bijvoorbeeld de de voordelen van zijn?

Door zuinig en simpel te leven hebben wij veel vrijheid (qua tijd en financien). Dit is een bewuste keuze van ons geweest. Niet alleen zodat we minder hoeven te werken en meer tijd met elkaar kunnen doorbrengen. Dit geeft ook een betere impact op het milieu, iets wat wij onze kinderen moeten nalaten.
Dit simpele leven geeft ons zo veel voordelen, hier een paar te noemen:

– Wij werken beide part time en kunnen veel tijd met elkaar doorbrengen, zo kunnen we volop genieten van onze kinderen en elkaar.
– We hebben onze hypotheek al voor de helft afbetaald binnen 4 jaar (dit had helemaal gekund, maar we zijn net verhuisd)
– We ondervinden geen stress over financiën of tijd
– We genieten van kleine dingen in ons leven
– We hebben een minder grote impact op het milieu en hopen dit door voorbeeld door te geven aan onze kinderen.
– We hebben de tijd om gezond te leven en goed te koken.

 

Moederschap

Wat vind jij het lastigste aan mama zijn?

Het lastigste aan mama zijn is dat ik weinig familie om me heen heb hier in Zweden. Mijn moeder komt gelukkig veel langs, dus dat is erg fijn. Alleen zou ik willen dat we wat meer tijd met de rest van de familie konden doorbrengen en dat onze kinderen hen ook meer zouden zien.

Wat vind je het mooiste aan mama zijn?

Is dat je je liefde onvoorwaardelijk kan delen met een ander. Ik denk dat dit een hele speciale band is, die niet te verbreken is. Het zien opgroeien van een persoon en het vormen van een eigen karakter vind ik ook heel mooi om te zien.

Wat vind jij belangrijk om je kinderen mee te geven?

Respect naar de wereld en anderen. Dat ze kunnen zijn en worden wie ze willen, zolang er maar liefde is voor de medemens en de natuur. Dat je je dromen achterna kunt gaan, maar dat je wel moet werken om die waar te maken. En geld maakt niet gelukkig, maar zorg dat je altijd een basis hebt om op terug te vallen.

Zie je verschillen met de mama’s in Zweden in vergelijking met Nederlandse mama’s?

Wat me hier in Zweden opvalt is dat bijna altijd beide ouders voltijd werken. Een jaar geleden had ik nog niet mijn eigen bedrijfje en iedereen vond het echt heel raar dat ik niet werkte.
Ik begrijp best dat je beide een baan wilt hebben naast de opvoeding van je kinderen, maar het lijkt als of mensen denken dat er geen andere optie is dan twee voltijd banen. Terwijl de hypotheken laag zijn (buiten de grote steden) en er geen zorgverzekering kosten zijn. Ook zijn er amper kosten voor de kinder opvang (wij betalen voor 60uur per maand inclusief lunch €70,-). Scholen (incl studeren) zijn gratis. Persoonlijk snap ik niet dat dit dus gezien wordt als een “moeten”.
Ook is er veel minder contact met andere mensen, niet alleen als moeder, maar iedereen heeft minder onderling contact. Je hebt een vast groepje of familie en verder spreek je niet af met nieuwe mensen. Dit vinden wij wel lastig.

 

Welke tip heb je voor andere mama’s?

Geniet, ze zijn maar één keer klein en het belangrijkste wat ze in hun leven kunnen hebben is de
liefde van hun familie. Kijk goed naar wat de prioriteiten in jouw leven zijn en kijk of die overeen
komen met hoe je nu leeft. En ik denk als laatste; goed voorbeeld doet volgen. Dat is op alle
gebieden: gelukkig zijn, moeilijke tijden doorkomen, genieten, prioriteiten stellen en respect hebben voor jezelf en je medemens.

minimalistisch ouderschap zweden

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

3 comments

Geef een reactie