[:en]MomMandy in de ww: nieuwe budgetten vaststellen[:]

[:en]ww

Jaja het is zover, vanaf volgende maand zit ik in de ww. Dat betekent een vermindering van 25% tot 30% van mijn inkomen. En juist van die 25% kon ik leuke dingen doen en dingen kopen. Tijd om nieuwe budgetdoelen te stellen en op zoek te gaan naar alternatieve wijzen van vertier.

 

Extra inzicht

Ik hou graag in een sheet bij wat onze vaste lasten zijn en waar ik mijn geld aan uit geef. Zo weet ik precies wat ik elke maand overhoud om uit te geven aan boodschappen, cadeautjes, benzine, kleding en leuke dingen.

Mijn rekening loopt bij de Rabobank en ik maak veel gebruik van Internetbankieren. Daar heb je ook een kopje ‘extra inzicht’. In dit overzicht zie je hoeveel er per maand is binnen gekomen en hoeveel er uit is gegaan. Je uitgaven worden verdeeld in verschillende categorieën. Voor elke categorie kun je een budget instellen en controleren of je binnen je budget blijft.

extra inzicht rabobank budget ww

 

Volgens mij budget heb ik in de maand augustus E 788,45 teveel uitgegeven. Nu hoeft het niet zo te zijn dat ik dan ook zoveel in de min sta maar het betekent het dat ik meer heb uitgegeven dan ik wilde.

Nu ik dus in de ww zit is het zaak om extra goed bij te houden waar mijn geld naar toe gaat of om nog beter van te voren al, vast te stellen hoeveel ik in elke categorie kan uitgeven. Er zijn natuurlijk de vaste lasten die elke maand hetzelfde zijn zoals de hypotheek en verzekeringen. Maar er zijn ook veel categorieën die variabel zijn.

In ‘extra inzicht’ kan je het budget van de afgelopen maanden niet aanpassen maar wel die van de lopende of komende maand. In mijn overzicht zie ik dat sommige budgetten niet goed staan ingesteld. Het extra inzicht systeem van de Rabobank toont je budget per maand of per jaar. Het systeem rekent ook uit wat je de afgelopen maand of het afgelopen jaar aan een bepaalde categorie hebt uitgegeven.

 

Huishouden

In de categorie ‘Huishouden’ kan ik zien dat ik meer dan gebudgetteerd aan buiten de deur lunchen en persoonlijke verzorging heb uitgegeven. Nu vind ik het geen probleem om even wat minder tot niets uit te geven aan make-up en verzorgingsproducten. Maar het buiten de deur lunchen wil ik zo ver dat kan niet laten schieten. Ik kan enorm genieten van een kopje koffie en/of broodje op het terras in het bijzijn van vrienden of familie. Maar als ik mijn budget voor persoonlijke verzorging op E 0,- zet kan dat me al E 33,50 per maand schelen.

Kleding

Ook ben ik met E 25,35 over mijn budget van E 50,- voor kleding gegaan. Nu ben ik al een tijdje bezig een capsule wardrobe te creëren en mijn kledingkast zo optimaal en minimaal mogelijk te vullen. Ik vind het heerlijk om alleen die dingen in mijn kast te hebben liggen die me goed passen, fijn zitten en mooi staan. Alhoewel ik vast in de verleiding zal komen wanneer ik iets leuks tegen kom is het een mooie uitdaging voor mij om voorlopig niets aan kleding uit te geven. Weer E 75,35 in de pocket.

 

img_2818

Vervoer

Woops. Ook in deze categorie zit ik dik over mijn budget. Ik heb E 22,52 teveel aan benzine uitgegeven. Waar mogelijk neem ik zoveel mogelijk de fiets of ga ik lopen. Maar ik moet dus toch extra opletten minder vaak de auto te gebruiken. Mijn ov budget is overschreden met E 16,67. Dan gaat vooral op aan uitjes of bezoeken aan vriendinnen. Ik ben van plan om minder uit te geven in de categorie recreatie maar mijn vriendinnen wil ik toch wel graag met regelmaat blijven zien. Geld uitgeven aan parkeren vind ik altijd zo zonde. In deze categorie zat ik E 3,30 boven mijn budget van E 2,50.

Pin, pin, pin

Zo’n pin categorie is ook gevaarlijk. Ik pin een bepaald bedrag en geef het dan cash uit. Hierdoor is het moeilijk om te achterhalen waar dat geld naar toe ging. Ik pinde E 23,33 teveel. Wat een raar bedrag trouwens?

Ik vind het nog lastig om niks te budgetteren in deze categorie. Maar ik kan proberen om een budget van E 20,- aan te houden.

img_1874

Vrije tijd

Het doen van leuke dingen is iets wat me gelukkig maakt. Maar ik zie dat ik behoorlijk over mijn budget van E 21,67 ben gegaan.

Maar liefst E 92,58. Tijd om op zoek te gaan naar gratis of goedkope uitjes. Of gewoon vaker bij iemand thuis afspreken dan in de stad. In de stad zwicht ik makkelijk voor verleidingen. Een leuk hebbedingetje of iets lekkers….Ik wil toch ook wel een beetje blijven genieten. Dus stel ik mijn budget bij naar E 50,- En als ook dat teveel blijkt te zijn pas ik dat weer aan. Scheelt toch weer zo’n E 64,50.

Sporten doet zo enorm veel voor mijn humeur dat ik vooralsnog weiger om daar concessies in te doen. Ik sport 3 keer per week in de sportschool. Het abonnement heb ik voor 1 jaar in 1 keer betaald dus daar heb ik voorlopig geen kosten aan. Mijn wekelijkse yoga les is heilig voor me. Ik heb veel moeite om mezelf te kunnen ontspannen maar na een yoga sessie voel ik me altijd een stuk rustiger. Een 10-lessenkaart kost E 85,-. Ik heb net een nieuwe kaart gekocht dus voor de komende 3 maanden zit ik goed. Na deze periode kijk ik hoe ik financieel zit en of ik door kan gaan met yoga.

Kaching

Even een rekensommetje van de dingen waar ik elke maand op wil besparen:

 1. Persoonlijke verzorging                                                       E 33,50
 2. Kleding                                                                                E 73,35
 3. Vervoer                                                                                E 42,49
 4. Pinnen                                                                                 E 23,33
 5. Vrije tijd                                                                               E 64,50

Totaal te besparen:                                                                            E 237,17

 

Ik vind dit een mooi bedrag om als richtlijn te nemen om deze maand te besparen. Na afloop van de maand September neem ik weer een kijkje bij ‘extra inzicht’ en stel ik waar nodig mijn budgetten bij.

Het is niet leuk om dingen te moeten laten schieten maar ik probeer het positief te zien en het besparen als een uitdaging te bekijken.

 

Ik hoor graag wat jullie tips zijn als het om besparen of goedkope uitjes gaat!

 

 

 

 

 

 

 [:]

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

7 comments

 1. Suus says:

  Hi Mandy, wat heb je een goed overzicht. Respect. Daar kan ik nog wat van leren. Wat mij opvalt is het grote verschil tussen de begrote en werkelijk kosten voor wonen. Is dat nog iets wat je wilt/moet aanpassen om een reeeler beeld te krijgen.
  Mijn tip:Qua boeken, films, muziek, games is er heel veel gratis te verkrijgen (oneliner, bieb of door te ruilen met anderen). Succes met besparen!

 2. Gwen says:

  Je bent goed bezig Mandy! Ookal is de aanleiding minder leuk, je onderneemt gelijk actie.

  In je stukje over pinnen gaf je aan dat je een bedrag pint en dat besteedt aan boodschappen. Maar dat je niet echt inzicht had in je uitgave. Ik ben een tijdje terug begonnen met overal een bonnetje van te vragen. Op deze manier heb ik inzichtelijk waar mijn uitgaven precies naartoe zijn gegaan. Soms ook confronterend, maar vooral heel inzichtelijk.

  Websites als scoupy zijn best leuk om te volgen. Zo nu en dan heb je gratis producten. Zo ook met eurosparen van Optimel.

  Kijk ook eens op de website van Ippies. Ippies kun je kosteloos sparen met al je online aankopen. Sparen doet geen pijn en na een tijdje kun je dat besteden aan cadeaubonnen van een winkel naar keuze. Zo heb ik met het invullen van online enquêtes al 60 euro aan bol.com bonnen ontvangen in 1,5 jaar tijd. Een enquete duurt over het algemeen niet zo lang, dus kost niet veel effort. Dus als je bespaart op aankopen voor jezelf, maar op deze manier toch aan cadeaubonnen komt, kun je weer iets voor jezelf kopen. Soms moet je, jezelf kietelen, ookal zijn het pittige tijden!

 3. Ellen says:

  Hele leuke post, minder leuke aanleiding als je in de WW zit. Maar leuk om zo de categorieën te zien. Inzicht bis de beste manier om te gaan besparen. Ik schrijf zelf alles op en ben van plan de boodschappen eens een maand contant te doen. Kijken of dat helpt om een budget per week te gaan invullen en ook te zien hoeveel er nog in mijn portemonnee zit.

  • MomMandy says:

   Hi Ellen.
   Wow dat lijkt me een hele onderneming eens per maand de boodschappen doen! Ik las in het boek van America’s Cheapest Family dat dat wel een goede manier is om te besparen. Ik ben benieuwd hoe je ervaring is met maandelijks boodschappen doen.

Geef een reactie