Wat is minimalisme, is het iets voor jou?

minimalisme iets voor jou

 

Minimalisme is voor mij het afgelopen jaar erg belangrijk geweest. Het geeft me houvast, een doel en brengt structuur aan in mijn leven. Maar wat is minimalisme nu eigenlijk? En wat betekent het voor mij?

Prikkels

Ik houd niet van rommel. Ik word onrustig wanneer er veel in mijn gezichtsveld ligt. Er komen dan teveel visuele prikkels binnen, die allemaal verwerkt moeten worden. En dat kost energie.

Voordat ik minimalisme omarmde ben ik veel bezig geweest met organiseren. Het op logische wijze opbergen van spullen. Alleen, die spullen moet je dus weer op logische wijze opbergen nadat je ze gebruikt hebt. Met een man en kleuter in huis kan het snel rommelig worden. Maar ik betrapte mezelf er op dat er regelmatig ook zooi van mij op tafel of waar dan ook lag.

Dat steeds maar opruimen vond ik ook maar niks. Ik kon mijn tijd wel aan belangrijkere dingen besteden.

 

Meer met minder

Op zoek naar een manier om de rommel te managen kwam ik minimalisme tegen. Wanneer ik wel eens tegen mensen vertel dat ik minimalist ben of minimalisme omarm krijg ik vaak de vooroordelen te horen.

Want het is niet zo dat ik heel weinig spullen heb. Alles wΓ‘t ik heb heeft een functie en wordt met regelmaat gebruikt.

Minimalisme = het tegenovergestelde van overbodig. Dat kunnen spullen zijn. Maar ook relaties, je to do’s, je hobbies, de manier waarop je je tijd besteed.

Toen ik actief bezig was met ontspullen en me ontdeed van al het overbodige kwam er een omslagpunt. Toen mijn man zei dat hij onze huiskamer ongezellig vond. En dus kwam er een compromis. Wel gezelligheid maar dan op een gebalanceerde manier met spullen waar we blij van worden.

 

Minimalista

Mijn kledingkast bestaat uit een capsule wardrobe. Er ligt en hangt alleen kleding die mij goed past en die lekker zit.

Het was even uitvinden wat daarin de juiste balans was. Want het iedere ochtend moeten zoeken naar een schone onderbroek is niet relaxed. Maar ik heb nu een kast die werkt voor mij. Regelmatig ruim ik mijn kleding op en check wat er vervangen moet worden of wat weg kan. Aankleden in de ochtend gaat snel. Alle kledingstukken passen bij elkaar en kunnen op verschillende manier met elkaar gecombineerd worden.

 

Fomo

Mijn laatste grote minimalistische omslag is het leven zonder social media. Geen Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, whatsapp en ook een tijdje geen blog meer.

Het constant moeten kijken op mijn telefoon of ik wat gemist had maakte me onrustig. En dat dat nu niet hoeft vind ik het heerlijk. Rust πŸ™‚ Ik gebruik nog wel de sms-, en belfunctie van mijn telefoon. En als ik onderweg ben wel eens Google Maps.

 

Kwaliteitstijd

Ik weet nu dat ik kwaliteit boven kwantiteit verkies. Het is zo veel fijner om met een vriendin af te spreken en bij te kletsen. Dan elke dag appen zonder Γ©cht contact te hebben.

Ook mijn tv-gedrag is veranderd. Niet omdat het van iemand moet. Maar omdat ik mijn tijd op een andere manier wil besteden. Met aandacht en aan de dingen waar ik energie van krijg en blij van wordt. In plaats van de tv staat de radio aan. En wanneer ik eens alleen thuis ben kan ik echt genieten van de rust om me heen.

Ik realiseer me dat ik een beetje klink als een saaie ouwe muts. Maar who cares? Ik word er blij van πŸ™‚

 

Wat vind jij van minimalisme?

Is het iets waar jij voordeel uit zou kunnen halen?

 

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

2 comments

 1. sillie says:

  Haai πŸ™‚ kom meteen even bij te terug kijken, leuk!
  Mij valt t altijd op dat de kampeervakanties zo fijn zijn en hoe je dan ook met extreem weinig spullen toe kunt, ik neem geloof ik elk jaar minder mee πŸ™‚
  Als ik dan thuis kom krijg ik vaak een enorme boost om meer weg te doen, met minder te leven, en ook de tijd op elektrische apparatuur minderen.
  (op vakantie hebben wij alleen onze telefoons mee en die gebruiken we niet voor mail etc)
  Heerlijk vind ik dat, maar de werkelijkheid, thuis, waarin voor je werk maar ook voor school van de kids vaak druk mail verkeer is enz, blijkt t toch niet altijd haalbaar.

Geef een reactie