Opa Barry’s bespaartips

bespaartips blogger budget besparen

 

 

Van familie en vrienden krijg ik regelmatig goede tips als het om besparen gaat. Zo ook van mijn stiefvader Barry. Hieronder vind je 4 van zijn tips.

 

  1. Gebruik schakelklokken

Veel apparaten gebruiken stroom, ook als je ze niet gebruikt.

Stand-by is niet écht uit en ook een oplader in het stopcontact gebruikt stroom, óók als er niks wordt opgeladen.

Je modem en ‘tv-kastje’ staan 24/7 stroom te gebruiken, ook als je niet internet of tv kijkt. En misschien heb je nog meer van die vaste stroomgebruikers in huis.

Je kan natuurlijk iedere keer de stekkers eruit halen, maar er zijn makkelijkere oplossingen voor. Met een stekkerdoos met aan/uit schakelaar zet je ze helemaal uit. Er zijn veel varianten, van eenvoudig en betaalbaar tot geavanceerd en programmeerbaar. Met een simpele knipje, of nog handiger, met zo’n tijdklok: dan gaat het vanzelf  en kan je het niet vergeten.

Je computer kan je ook zelf uitzetten: met de aan/uit schakelaar, niet met “zet uit” want dan is ook je pc niet écht uit. Wist je trouwens dat een vaste pc véél meer stroom gebruikt dan een laptop?

Bezuinigen als je slaapt dus! Je gebruikt die apparaten dan toch niet.

En ook als je naar je werk gaat: niemand thuis op vaste tijden? Alles uit!

Natuurlijk moet je modem en/of tv-kastje dan steeds weer opstarten, maar zeker met zo’n tijdklok kan je ervoor zorgen dat alles aanstaat als je het weer nodig hebt.

Datagebruik van je telefoon (i.v.m. geen wifi) kan je ’s nachts gewoon uitzetten (in vliegtuigmodus of mobiele data uit, je mist echt niks…lekker slapen ;-))

2. Investeer in oplaadbare batterijen

Zeker met veel elektrisch speelgoed in huis gaan de penlites er vaak hard doorheen. Investeer in een oplader en een setje oplaadbare batterijen: dan ben je op den duur veel goedkoper uit!

Bovendien kan dat ook met een zonne-oplader: zet hem in de vensterbank en het zonlicht laadt je batterijtjes gratis op.

3. Zeg je TV abonnement op en houd alleen internet aan

Met een paar simpele aanpassingen kan je via internet ook gewoon tv kijken (b.v. met Ziggo Go). En Netflix, YouTube enz. blijven gewoon beschikbaar.

Dan heb je dat TV abonnement niet meer nodig: hoeveel van die aangeboden 123 zenders kijk je nou helemaal?

Wel even goed uitzoeken naar ieders persoonlijke wensen, maar scheelt al gauw 20 euri per maand!

4. Pak wanneer je met meerdere personen reist de auto ipv het ov

Stel je gaat met drie personen vanuit Oisterwijk een dagje naar Den Haag. Dat kost dan per trein per persoon  € 20,80 (retour met 40% korting).  Als je met de auto gaat, is dat 240 km (heen en terug)

Bij een gebruik van 1:12 (en de meeste auto’s zijn zuiniger) ben je dan 20 liter benzine kwijt: dat is ongeveer € 33, maar dan in totaal, voor alle drie! Tuurlijk moet je ook nog parkeren, stel 15,- voor een hele dag.

Totaal voor drie personen dus € 48, samen delen is € 16 euro per persoon!

Tuurlijk kost een auto meer dan alleen benzine, maar zelfs als je de door de belasting gestelde 0,19 per km zou hanteren, dan ben je nog goedkoper uit. En je hebt ook nog ‘van-deur-tot-deur’ vervoer, geen treinen te halen enz: lekker comfortabel dus

En het milieu? Tuurlijk is die auto minder goed, maar denk ook aan al die stroom die (nu nog in kolencentrales) wordt opgewekt om die trein te laten rijden!

Opa Barry is sinds kort met pensioen en werkte voorheen als docent Nederlands.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

One comment

Geef een reactie