Over schoonheid van verlies

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

schoonheid van verlies

 

 

De afgelopen keer schreef ik al over het verlies van een baan en de bijbehorende structuur en zekerheid. Vandaag wil ik het hebben over persoonlijk verlies. Vanmiddag heb ik een afscheidsceremonie van de mama van mijn vriendinnetje. Een verdrietige en heftige tijd voor haar en haar familie.

Delen

Ik vind het fijn dat ik er bij kan zijn om haar te steunen. We hebben samen al veel mooie momenten mogen delen. Maar ook deze emotionele, heftig periode is iets wat bij het leven hoort en zo ook bij onze vriendschap. Natuurlijk is er enorm veel verdriet. Maar ik kan ook de schoonheid er van in zien. Mensen komen samen om hun respect te betuigen, om afscheid te nemen en om de nabestaanden te steunen. Er worden mooie verhalen verteld en bijzondere momenten gedeeld. Je komt meer te weten over die persoon en wat diegene heeft betekend in dit leven.

 

De symboliek van bloemen

Bloemen symboliseren het begin van een nieuwe reis. Brengen kleur in een donker moment. Momenten als deze laten me nadenken. Over dat ik dankbaar ben voor de mensen om me heen. Het stimuleert me ook om weer eens op bezoek te gaan bij mijn grootouders. Om tijd met hen door te brengen, te luisteren naar hun verhalen. En ik sta hierdoor ook stil bij mezelf. Ik weet niet hoe lang ik heb op deze aarde. Doe ik wel hetgeen waar ik gelukkig van wordt?

 

Groei & ontwikkeling

Voor mijn gevoel zit ik in een periode van groei en ontwikkeling. Het is soms nog wat moeilijk en onwennig om echt voor mezelf te kiezen. Vaak kies ik nog voor zekerheid in plaats van voor geluk.

Nu durf ik er langzaam maar zeker op te vertrouwen dat ik niet altijd voor zekerheid hoef te kiezen maar dat ik uit die comfort zone kan komen. Om te onderzoeken wat wel bij me past. Om het leven naar mijn hand te zetten. Risico durven nemen en in plaats van de bekende weg eens een zijspoor te nemen.

 

Loslaten wat je dierbaar is

Loslaten is moeilijk. Omdat hetgeen waar je aan vast hield zo vertrouwd is. Dat kunnen ook minder mooie dingen zijn zoals slechte gewoontes of denkpatronen. Ook al horen ze al zo lang bij je, je weet dat ze je tegen houden in je ontwikkeling en dat ze de oorzaak zijn van pijn en angst. Het doorbreken van een patroon kost veel energie, moed en wilskracht. Maar gelukkig hoef je ook dat niet alleen te doen.

Ik ben dankbaar dat ik in de loop der jaren heb geleerd mijn gevoelens te uiten. Dat ik weet dat ook mijn angsten, boosheid en onzekerheid er mogen zijn. En dat er mensen zijn die daar oprecht naar willen luisteren en mij steunen in mijn ontwikkeling.

Op dit moment ben ik dus bezig met het loslaten van zekerheid en me open te stellen voor nieuwe mogelijkheden.

 

Wat zou jij graag los willen laten?

 

Meer persoonlijke verhalen vind je hier.

 

 

FacebooktwitterpinterestFacebooktwitterpinterest

Leave a Reply