Spaartip: Meerdere spaarpotten

spaartip besparen budget werkloos

 

Op dit moment ben ik werkzoekende en mijn man vanaf november helaas ook. Kortom, een spannende tijd voor ons gezin waarin we ons moeten aanpassen aan ons nieuwe budget.

Sparen

Op mijn persoonlijke spaarrekening en op die van mijn man en mij (we zijn klant bij Rabobank) gezamenlijk heb ik diverse spaarpotjes aangemaakt voor verschillende posten.

Mijn persoonlijke spaarrekening heb ik onderverdeel in deze potjes:

  1. Onverwachte uitgaven
  2. Vakantie
  3. Zorg & Gezondheid
  4. Blog
  5. Feest
  6. MomMandy
  7. Werkloosheid
  8. Weekendje weg BFF
  9. Nieuwe auto

 

Wie wat bewaard heeft wat

Ik heb dus voor mij persoonlijk ook een potje aangemaakt voor onverwachte uitgaven omdat ik het prettig vind om er meerdere te hebben. Ik hoor het regelmatig dat wanneer bij iemand de wasmachine het begeeft ook de andere apparaten stuk gaan. Vaak zijn deze op hetzelfde moment aangeschaft en hebben ze ongeveer dezelfde levensduur.

Het potje voor vakantie is op dit moment flexibel. Als het nodig is gebruik ik dit potje voor zaken die belangrijker zijn. We hebben wel wat leuks op de planning staan. In plaats van een kerstcadeau neemt mijn vader mij en mijn zussen plus aanhang mee voor een weekendje Center Parcs. Hartstikke leuk en lief van pa. Maar wij vinden het zelf ook fijn om wat bij te dragen. Bijvoorbeeld de boodschappen of een rondje drankjes in de bar. Een klein deel van het vakantiepotje wil ik dan ook graag besteden aan dit familieweekend.

Mijn eigen risico is op dit moment E 385,- Dat is best een flink bedrag. Dit betekent dat ik medicatie en onderzoeken tot aan dit bedrag zelf moet betalen. Wanneer je een wat grotere ingreep moet laten doen zoals je verstandskiezen laten trekken o.i.d. is het fijn dat je in ieder geval dat stukje eigen risico al gereserveerd hebt in je budget. Daarom vind ik een spaarpot voor Zorg & Gezondheid erg belangrijk.

Ik heb ook een potje voor mijn blog. Hiervan betaal ik de kosten voor de hosting van mijn site, mijn domeinnaam en bijvoorbeeld advertenties op Facebook.

Het Feestpotje is er voor wanneer ik mijn verjaardag wil vieren maar ook voor Sint- en Kerstcadeautjes. Alhoewel ik het dit jaar creatief wil aanpakken en ook zelf cadeautjes wil maken vind ik het fijn om voor iedereen ook wat kleins te kopen.

Mijn MomMandy potje gebruik ik voor mijn ontwikkeling. Ik wil graag wat geld reserveren voor een cursus of workshop om nieuwe vaardigheden te leren.

 

Appeltje voor de dorst

Ja, daar is dan het werkloosheidspotje. Volgens het Nibud is het verstandig om het bedrag van zo’n 3-6 maandsalarissen te sparen om een buffer te hebben bij werkloosheid. Dat is natuurlijk een behoorlijk bedrag! Helaas is mijn werkloosheidspotje nog niet bij het doel wat ik voor ogen had (3 maanden aan salaris) maar ik heb een begin gemaakt.

Samen met mijn beste vriendin spaar ik al jaren (!) voor een weekendje weg. Helaas komt er steeds wat tussen. Zoals nu het verlies van mijn baan. Alhoewel ik een mooi bedrag gespaard heb kan dat geld de komende tijd beter ingezet worden voor belangrijkere dingen zoals boodschappen en vaste lasten.

Mijn laatste potje is het Nieuwe Auto potje. Ik spaar voor een kleine tweedehandse auto. Dit geeft mijn man en mij meer flexibiliteit ten aanzien van werk zoeken. Het zou mooi zijn als een van ons of wij beiden straks een baan vinden die goed met het ov te bereiken is. Maar vooralsnog vind ik vooral vacatures van bedrijven die het best met de auto te bereiken zijn.

 

Lees hier nog meer tips over (be)sparen:

Menu plan

Financial struggles from a pregnant woman’s mind

Budget babe

 

 

 

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

2 comments

Geef een reactie