[:en]Van vrijwilligerswerk naar werk? MomMandy gaat voor een een carriere switch[:]

[:en]vrijwilligerswerk carriere switch verzorgende

 

Sinds vorig jaar ben ik me aan het verdiepen in omscholing. Ik zag veel vacatures voor Verzorgende IG (individuele gezondheidszorg) voorbij komen en was geïnteresseerd.

Wie niet waagt, wie niet wint

Ik schreef een aantal sollicitatiebrieven naar instellingen die BBL leerlingen Verzorgende IG zochten en werd op 1 na, afgewezen. Bij het bedrijf waar ik werd uitgenodigd op de selectiedag werd ik flink aan de tand gevoeld betreft mijn motivatie. Ik had totaal geen ervaring in de zorg en mijn instelling was dat ik juist daarom die opleiding wilde volgen. Dat was dus niet voldoende. Ze vonden me een slimme meid maar ook iemand die niet wist waar ze het over had en dat was natuurlijk ook zo. Ik heb geen grootouders die in een verzorgingshuis wonen en daarom stond het tot nu toe vrij ver van me af. Ze raadden me aan om vrijwilligerswerk te gaan doen om te ervaren wat het nu echt inhield. Op dat moment was dat voor mij niet mogelijk want ik werkte 4 dagen en was 1 dag met Logan.

Maar goed, op dit moment heb ik de wel ruimte voor uitdaging. Ook dit jaar zijn er weer veel vacatures voor BBL’ers Verzorgende en ik heb maar liefst 6 instellingen aangeschreven. Ook ben ik sinds een paar weken begonnen als vrijwilliger bij een verzorgingstehuis voor ouderen met dementie.

 

Challenge accepted

Elke woensdag help ik mee bij een kleinschalige woonvorm waar mensen wonen tussen de 55 en 80 jaar.  Ik was erg benieuwd hoe ik het zou vinden omdat je fysiek dicht bij de mensen bent. En hoe ga ik om met de veranderingen die dementie teweeg brengt?

Om enigszins voorbereid te zijn leende ik een boek waarin op heldere wijze werd uitgelegd wat er in je hersenen gebeurd als je dementeert. Het was zo interessant dat ik het in 2 dagen uitlas. Het boek heet ‘De dag door met dementie’ van Anneke van der Plaats. Echt een aanrader.

Ik help meestal van 9:00u tot 13:30u mee. Wanneer ik aankom neem ik een kop koffie en kijk ik wie er al wakker zijn. Ik bied de bewoners thee of koffie aan en neem plaats in de huiskamer. Er zit veel verschil in de stadia van dementie bij deze bewoners. Er zijn een man en een vrouw die heel goed door hebben dat ze aan het veranderen zijn. In de gesprekken die ik met hen heb voel ik veel verdriet. Ze vinden het lastig om de nieuwe situatie de accepteren en maken zich niet alleen om zichzelf zorgen maar ook om hun achtergebleven partners.

Er zijn ook een aantal mensen die ver in het proces van dementie zitten. Hun hersenen werken op een andere manier, meer instinctief. Door afasie (taalstoornis) kunnen ze niet meer goed onder woorden brengen wat ze willen en nodig hebben. Ik heb gemerkt dat ik dan vooral op mijn gevoel af kan gaan om te ontdekken wat deze mensen nodig hebben. Soms hebben ze het koud en dan haal ik een vest uit de kast op hun kamer. Ik had een keer gezien hoe een verzorgende een veste uittrok bij een man. En daardoor lukte het mij om het vest bij die man die het koud had aan te krijgen. Kleine overwinning, groot geluk 🙂

 

Oops momentje

Ook kan ik me nog goed herinneren dat ik op mijn eerste dag als vrijwilliger met een dame ging wandelen in de tuin. We raakten aan de praat, ze wist nog goed te vertellen over het werk dat ze vroeger had gedaan. Ze genoot van het zonnetje en op een gegeven moment kwamen we wat speelgoed tegen van de ‘huishond’. Mevrouw schopte tegen een balletje aan en voor we het wisten waren we naar elkaar aan het overschieten.

Deze mevrouw was fit en stabiel dus ik dacht dat het een goede manier was om wat lichaamsbeweging te krijgen. Op een gegeven moment schopte ze het balletje naar me toe, verloor haar evenwicht en viel in de struiken! Ik was me rot geschrokken. Bang dat ze haar heup had gebroken hielp ik mevrouw overeind. Ze had zich gelukkig niet bezeerd maar lag in een deuk van het lachen.

Ze gaf me een dikke knuffel omdat ze zei dat ze in tijden niet zo had gelachen.

Door mijn vrijwilligerswerk weet ik nu zeker dat ik in de zorg aan de slag wil. Deze week heb ik 2 sollicitatiegesprekken! Ik vind het best spannend allemaal maar kijk er ook naar uit om weer nieuwe dingen te leren en aan de slag te gaan.

Ik hou jullie op de hoogte 🙂

 

 [:]

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

3 comments

Geef een reactie