Wat yoga voor mij doet

yoga mamablogger voelen

 

Doordat ik nu even ‘thuis zit’ hervind ik stukje bij beetje weer wat rust in mezelf. Ik ‘moet’ even niks en dat is heel fijn. Even geen druk en stress. De afgelopen weken heb ik ook veel nagedacht over hoe het komt dat er zich een herhalend patroon voor doet in mijn leven.

Blergh

Eigenlijk heb ik nergens zin in, ook niet in leuke dingen. Maar ik moet toch wat om mijn dag door te komen. Hierdoor heb ik het schrijven weer opgepakt. Ik ben het altijd wel blijven doen maar door te weining tijd en energie zat er weinig consistentie in. Door te schrijven zit er weer ritme in mijn dag. Ik kan mijn emoties en creativeit erin kwijt. Maar het is ook een valkuil. Want door daar afleiding in te zoeken sta ik niet stil bij hoe ik me daadwerkelijk voel.

 

Yogini?

De afgelopen weken ben ik niet naar yoga geweest omdat ik gewoonweg te moe was om te gaan. En momenteel is het naar buiten gaan ook wel een drempel. Maar van alleen thuis zitten wordt je ook niet vrolijk. Enfin, vandaag kon ik een ochtendles meepakken. Hup, op tijd uit bed. Douchen, aankleden, ontbijten en gaan.

 

Namaste

In de yogaruimte hang altijd zo’n fijne sfeer. Een mooie zachte energie en er zijn fijne mensen. Geen afleiding van mijn laptop, telefoon, kind of het huishouden. Ik was er gewoon en ik kon niets anders doen dan voelen en zijn. Toen ik mijn matje uitrolde en plaatsnam op mijn meditatiekussen voelde ik het meteen: verdriet.

 

Confronterend

Tijdens de asana’s begon ik te denken waarom dat verdriet er zit. Wat wil het me zeggen? Ik voelde dat ik wel een potje kon janken, zo hoog zat het. Maar natuurlijk deed ik dat niet. Ik ga een beetje een potje zitten te janken tijdens de yogales, dat kan toch niet.

En toen begreep ik het. Er zit een blokkade. Het verdriet in mij is gelinkt aan schaamte en aan zwakheid. Iets dat vast zijn wortels heeft in mijn jeugd. Dat wilde mijn lijf me dus zeggen. Dat er nog iets zit waar ik wat mee moet doen.

 

 Visualisatie

Vandaag deden we een geleide meditatie. Onze yogajuf begeleide ons met een visualisatie en een sjamanendrum. Het krachtige geluid zorgde voor focus  en ik voelde de vibraties ervan door mijn lichaan heen trillen. We maakten contact met ons basischakra. Dat we ons voorstelden als een rode bal van energie in onze stuit.

Via dat chakra maakten we contact met de aarde en haar energie. En mijn stuitchakragebied vulde zich met aarde-energie. En in mijn gedachten zag dat eruit als een opwaartse spiraal. De energie werd verder naar boven geleid tot we aankwamen bij ons kruinchakra. Een regenboog spiraal wervelde door mijn lijf van mijn stuit tot aan mijn kruin. Een hele mooie visualisatie van energie.

 

Savasana

Na de meditatie was het tijd voor de savasana. Deze naam vertaald zich in de lijkhouding. Wat niet zo gezellig klinkt maar erop neer komt dat je je in deze houding volledig kan ontspannen. Heerlijk met een dekentje over je heen liggend op je yogamatje. De energie die je hebt opgebouwd tijdens de yogaoefeningen kan zo vrij door je lichaam stromen.

En daarna ben je ontspannen, is je hoofd leeg en voel je jezelf een stuk lichter.

 

Stijve hark

Yoga is voor mij echt een manier om contact te maken met mijn lijf. Ik doe het al jaren maar ben nog steeds een stijve hark 😉 Sport voor de ziel noem ik het maar. En ik kan het echt iedereen aanraden.

 

Wat is jouw ervaring met yoga?

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

Geef een reactie