Hoe kom je zonder winterdepressie het najaar door?

winterdepressie

Het najaar

De feestdagen komen eraan. En de eerste kille, koude dagen hebben we inmiddels achter de rug.

De dagen zijn korter, de avonden langer.

Sommigen vinden het heerlijk. Lekker cocoonen onder een dekentje op de bank met de kaarsjes aan.

Maar als je vatbaar bent voor stemmingswisselingen of winterdepressie kan het najaar een lastige periode zijn.

Hoe kom je deze herfst en winter door zonder donkere wolken boven je hoofd?

Mindset

Stemmingswisselingen of winterdepressies kunnen veroorzaakt worden door vele factoren. Denk aan biologische factoren zoals een tekort aan serotonine in je hersenen. Of externe factoren zoals trauma’s.

Vaak kan je niets doen aan de trigger of oorzaak van die nare gevoelens. Maar je bent wel zelf verantwoordelijk voor hoe je hiermee om gaat. En leren hoe je hier goed mee om gaat is moeilijk. Want het heeft te maken met keuzes maken en uit je comfort zone komen.

Signalen van een aankomende winterdepressie

Wanneer je vaker met donkere periodes te maken hebt gehad herken je op een gegeven moment signalen. Veranderingen in je doen en laten die jou wijzen op iets dat gaande is. Je kunt die donkere wolk laten aanzwellen door die signalen te negeren. Of je kan ervoor kiezen om alert te zijn en te luisteren naar jezelf.

Het is namelijk heel makkelijk om die nare gevoelens te laten komen. En jezelf te vervullen met een groeiende duisternis. Want het kost heel veel energie om er tegen te vechten.

Dus wees lief voor jezelf en kijk wat je moet aanpassen in jouw leven om er voor te zorgen dat je weer in balans bent.

Energievreters

Vaak weet je best goed hoeveel energie je hebt op een dag. Sommige energie moet je besteden. Zoals aan werken, school en zorgen voor je kind(eren). Wat je over hebt, heb je vrij te besteden.

Durf jij nee te zeggen en voor jezelf te kiezen?

Ook dat kan je leren. Oefening baart ook in dit geval kunst. Kies er vaker voor om nee te zeggen tegen dingen die je energie kosten. Bijvoorbeeld nee zeggen tegen je collega, nee zeggen tegen een verjaardagsfeest of nee zeggen tegen dingen die je van jezelf moet. Door je eigen grenzen qua energie aan te voelen weet je heel goed wat je er nog bij kan hebben.

En soms is dat niks. Soms ga je erover heen en voel je dat in lijf. Gebruik die ervaring en kennis om een volgende keer beter naar je lijf te luisteren.

Energiegevers

Ook al ben je moe en zit je in een dip. Denk na over wat jou blij maakt en waar je energie van kríjgt. Ben je alleen maar aan het werken en aan het zorgen? Plan een avond of middag in voor jezelf. Ga iets leuks doen of doe juist lekker niks. Spreek af met je beste maatje en maak plezier. Ga lekker alleen wandelen of laat je verwennen bij de schoonheidsspecialiste. Ga een uur uit je dak in de sportschool of leef je creatief uit.

Maak de keuze voor jezelf. Want niemand anders doet het voor je.

 

Kies voor hulp

Kom je er alleen niet uit? Schroom dan vooral niet om hulp te zoeken. Deel je zorgen met iemand die je vertrouwt. En maak een afspraak met je huisarts. Hij of zij kan je doorverwijzen naar een specialist die je kan helpen er weer bovenop te komen.

 

Heb jij last van de donkere dagen? Hoe ga jij daarmee om?

 

 

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

Geef een reactie