Zit je niet lekker in je vel en kom je er alleen niet uit?

niet lekker in je vel zitten

De eerste stap: naar de huisarts

De huisarts is vaak de eerste stap naar herstel. Een stap die voor de meesten best groot is. Want ook al is de situatie waarin je zit niet fijn. De keuze om er wat aan te gaan doen komt niet vanzelf. Je moet het zelf willen om de confrontatie met jezelf aan te durven gaan.

Je huisarts kan je helpen door je te verwijzen naar een behandelaar die met jou gaat kijken naar wat voor klachten je hebt en wat je eraan kan doen. Vaak kom je dan bij de GGZ praktijkondersteuner terecht. Deze is verbonden aan de praktijk van je huisarts en daar kan je vaak redelijk snel terecht. Wanneer je klachten zwaarder van aard zijn kan je huisarts je doorverwijzen naar een psycholoog. Om daar terecht te kunnen heb je altijd een verwijsbrief van je huisarts nodig. De wachtlijsten zijn vaak lang.

Je zorgverzekeraar kan je helpen uitzoeken bij wie je terecht kan en waar de wachtlijst het kortst is. Check ook altijd wat voor vergoeding je hebt in je zorgverzekeringspakket want die kan elk jaar wijzigen.

De verwijsbrief

Na de doorverwijzing van je huisarts en aanmelding bij een behandelaar volgt altijd een intake gesprek. Daarin wordt je verleden besproken. Je opvoeding en gezinssituatie komen aan bod, omdat dingen die in die tijd gebeurd zijn invloed kunnen hebben op je klachten. Maar dat hoeft natuurlijk niet.

De huisarts heeft in zijn of haar verwijzing al vermeld wat voor klachten je hebt. Bijvoorbeeld depressie, angst, rouwverwerking of relationele problemen. Deze info is voor de behandelaar erg belangrijk. Want niet alles wordt door de verzekeraar vergoed. Wanneer je bijvoorbeeld relatietherapie nodig hebt moet je daar vaak zelf voor de kosten opdragen.

De behandelvraag

Wanneer duidelijk is wat voor klachten je precies hebt komt de behandelvraag aan bod. Een doel om naar toe te werken voor jou en je behandelaar. Maar ook om een schatting te maken hoeveel hulp je nodig hebt. Bij de psycholoog is dat vaak een kort, middel of lang traject.

Na de intake duurt het vaak nog een paar weken tot je behandeltraject echt van start kan gaan.Vaak moet je van tevoren een aantal tests maken die meer inzicht geven in jouw klachten .Aan het eind van het behandeltraject worden deze tests nogmaals afgenomen en worden de scores met elkaar vergeleken.

Technieken

Naar gelang je behandelvraag kan je psycholoog verschillende technieken of behandelwijzes  toepassen om jou verder te helpen. Praten lijkt misschien de meest simpele vorm van therapie maar kan het moeilijkst zijn om daadwerkelijk toe te passen. Je staat stil bij je emoties, bij de oorzaken er van. En dat is vaak confronterend en pijnlijk. Er wordt gekeken naar de oorzaak van je klachten. Welke dingen hebben invloed op jouw klachten en welke dingen kan je zelf veranderen? Je kan technieken aanleren die je helpen met je klachten om te gaan en deze in de toekomst te voorkomen. Op het eind van een traject wordt ook vaak terugvalpreventie besproken. Hoe kan je ervoor zorgen dat je niet weer last krijgt van dezelfde klachten en op welke signalen moet je alert zijn?

 

Lees meer over therapievormen in het volgende artikel.

 

 

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin

One comment

Geef een reactie